Китайська компанія відмовилася продавати «КамАЗу»

Китайська компанія відмовилася продавати «КамАЗу» двигуни через санкції, повідомляють «Известия» з посиланням на три джерела. Від продажів обладнання російському концерну компанію застерегла влада КНР, вказавши, що він перебуває під санкціями.

kamazca8e9Двигуни Weichai встановлювали на тягачі покоління К4, що працюють на газомоторному паливі (скраплений природний газ, ЗПГ). Зокрема, обладнання китайської компанії використовувалося у сучасному тягачі 5490 на ЗПГ, який почали випускати у лютому 2020 року. Моторами від Weichai комплектували також самоскиди на метані та автобуси «Нефаз».

Після введення санкцій КамАЗ збирався встановлювати дизельні двигуни Weichai на свою вантажну техніку класичного покоління К3. Крім того, у червні компанія «Ріат» (офіційний дилер «КамАЗу») зібрала першу вантажівку КамАЗ-43118 з двигуном Weichai WP10.

Представник КамАЗу Олег Афанасьєв підтвердив газеті, що концерн зніме з виробництва вантажівки 5490 на ЗПГ. Проте компанія вже підготувала нову модель на заміну КамАЗ-54901 на ЗПГ. На нього ставитимуть «камазовський» рядний шестициліндровий двигун Р6, доопрацьований для роботи на газі. “Ми плануємо запустити його в другій половині 2023 року, якраз під заявкову кампанію держсубсидування, якщо воно, звичайно, продовжиться”, – розповів Афанасьєв.

“КамАЗ” також з 2018 року володіє спільним підприємствам (СП) з Weichai – “КамАЗ Вейчай”. В Об’єднаній суднобудівній корпорації (ОСК) заявили, що зараз «ведеться робота із заміни двигунів, що поставляються цим СП, на аналогічну продукцію як зарубіжних, так і вітчизняних підприємств». Незалежний консультант з автопрому Сергій Бургазлієв зазначив, що КамАЗ ризикує програти частку ринку білоруському МАЗу або китайським брендам, оскільки не має власного нового газового двигуна.

https://postup.info/sitemap-2.html

Проблеми у співпраці з традиційними іноземними партнерами у КамАЗу з’явилися навесні. Тоді завод потрапив під санкції ЄС, Великобританії, США, Австралії, Канади, Нової Зеландії та Швейцарії. Після початку війни проти України компанія зіткнулася з дефіцитом двигунів Cummins (США), коробок передач ZF (Німеччина) та паливної апаратури Bosch (Німеччина).